Снежана Ташева

Снежана Ташева е родена на 23.01.1987 г. в гр. Ямбол. Има магистърска степен по Физика на ядрото и елементарните частици от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Била е летен студент в CERN, работила е в INFN (Istituto Nazionale di Fisica Nucleare) в град Павия, Италия. Преподавала е физика и английски език.

Пише художествена литература от деветгодишна възраст. Твори в жанровете научна фантастика, фентъзи, крими и реализъм. Написала е три романа (от които един публикуван – „Групата от Ада“), един фенфикшън, няколко повести, много новели и кратки разкази. Съавтор е на книгата-игра „Ной“ под псевдонима Колийн Ливингстън. Има публикации в „Литературен вестник“, списание „Тера фантастика“ и алманах „Фантастика“.

Преводач на свободна практика, превежда от руски и английски. Сред издадените й преводи са „Погребални обреди“ от Хана Кент, „Императрицата“ от Пърл Бък, „Python за деца“ от Джейсън Бригс и „Програмирай и играй със Scratch“ от Матю Хайленд. Нейни преводи са излизали и в списание „Тера фантастика“ и алманах „Фантастика“.

С „Групата от Ада“ участва в „Ръкописът“ по БНТ1. Включва се в риалити романа „Нестинарски танц“ по БНР и организира заедно с екипа на предаването интерактивния радио роман „Софиянец за три месеца“.

Редовно участва в литературната инициатива „Истории от някога“, откъдето има две първи, две втори и две трети места от общо 16 участия. Разказът й „На гости при мама“ е публикуван в антологията „Албена“ – 2019. Фантастичният й еротичен разказ „Мъжът – начин на употреба“ е публикуван в немското списание Ein Neuer Stern zum Fest der Liebe под заглавието Der Mann. Eine Gebrauchsanweisung.

Книги:
из “Групата от Ада” (2017)
из „Спи с мен“ (2021)

Проза:
Последната планета

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑