За клуба

„Отвъд кориците“ е литературен клуб, целящ да обедини поети и писатели и да дава поле за изява на прохождащи автори в литературния свят. Клубът организира различни събития като отворени дискусии, литературни четения, срещи с утвърдени писатели и поети и др.

Идеята за младежка литературна организация се заражда през ноември 2014 г. в рамките на програмата ABLE Mentor. За рожден ден на клуба се приема 17 декември 2014 г., когато е утвърдено името „Отвъд кориците“

Първото събитие на клуба е литературно четене на четирима млади автори на 14 февруари 2015 г. в Софийския университет. Участват Миглена Петрова, Стефания Спасевска, Яна Радилова и Денис Олегов.

Следват няколко събития за споделяне на лично творчество в по-тесен кръг, но скоро клубът се разпада. През лятото на 2015 г. Денис Олегов и Божидар Иванов решават да възстановят „Отвъд кориците“, като развият идеята. От началото на 2016 г. „Отвъд кориците“ функционира като дискусионен клуб. Всеки месец се провеждат срещи, в които се дискутира на тема, свързана с литературатата. Периодично се организират събития като поетични четения и срещи с автори. До септември 2016 г. събитията на клуба се провеждат в кафе-клуб „Влайкова“.

image_2021-12-22_123824

От септември 2016 г. по покана на Петър Чухов „Отвъд кориците“ премества дейността си в Столична библиотека, като участва в честванията по повод 88-мия рожден ден на библиотеката. В началото на 2017 г. председател на клуба става Габриела Ахчийска (Енигма Лупус). Организирано е литературно четене по повод втория рожден ден на клуба с участието на Петър Чухов, Иван Русланов, Тео Буковски , Анна Христова и др. Същевременно продължават и литературните дискусии като в някои от тях гостуват писателят Михаил Митев и журналистът Анастасия Карнаух.

От септември 2017 г. „Отвъд кориците“ стартира своя платформа за литературно творчество, която има за цел да представя некомерсиална литература – първите членове на екипа на платформата са Денис Олегов, Георги Славов и Хелика Христова. През лятото на 2018 г. излиза и първата антология с автори от клуба „Отвъд кориците. Година първа“, в която участие взимат над 20 автори.

В началото на 2018 г. „Отвъд кориците“ празнува своя трети рожден ден, а малко след това председател става Георги Славов. През август 2018 г. протича и първото турне на „Отвъд кориците“ с четения в Панагюрище, Пловдив и Велико Търново. Паралелно с това е открит и YouTube канал, който не просъществува дълго.

image_2021-12-22_123940

През януари 2019 г. е отпразнуван четвъртия рожден ден на „Отвъд кориците“ с участието на Любомир Кючуков, Дилян Георгиев – Светлоносеца, Михаил Митев, Петър Чухов, Георги Славов, Денис Олегов, Доротея Луканова, Валентин Попов и Първан Киров. Последните трима се присъединяват към вестника като редактори и този екип остава до лятото на 2019 г. Впоследствие като редактор към платформата се присъединява и Илияна Делева.

През лятото на 2019 г. е проведено съвместно четене с платформата Tetradkata.com в клуба на журналиста. Клубът отбелязва петия си рожден ден през януари 2020 г., като специален гост е поетът Георги Константинов. Свои творби представят Богомила Найденова, Валентин Попов, Ана Цанкова, Александър Цонков, Райчо Русев, Николай Николов-Козия, Георги Славов, Цветелина Александрова, Петър Чухов, Хайри Хамдан, Ивайло Диманов.

image_2021-12-22_124037

През пролетта на 2020 г. е проведено пролетно онлайн четене, а през октомври същата година е обявен Първи независим книжен фестивал – Eunoia LitFest. Заявки за участие подават над 100 автори, а фестивалът се провежда на 28 и 29 юни пред Столична библиотека. Специални гости са Николай Милчев и Радослав Гизгинджиев.

Във втората половина на 2021 г. клубът е подложен основно на кадрови промени, а в началото на 2022 г. „Отвъд кориците“ прекратява дейността си.

През февруари 2024 г. Денис Олегов обединява инициативите си (Не)форматът и ОлЕгове под шапката на „Отвъд кориците“.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑