За клуба

„Отвъд кориците“ е литературен клуб, целящ да обедини поети и писатели и да дава поле за изява на прохождащи автори в литературния свят. Клубът организира различни събития като отворени дискусии, литературни четения, срещи с утвърдени писатели и поети и др.

Идеята за младежка литературна организация се заражда през ноември 2014 г. в рамките на програмата ABLE Mentor. За рожден ден на клуба се приема 17 декември 2014 г., когато е утвърдено името „Отвъд кориците“

Първото събитие на клуба е литературно четене на четирима млади автори на 14 февруари 2015 г. в Софийския университет. Участват Миглена Петрова, Стефания Спасевска, Яна Радилова и Денис Олегов.

Следват няколко събития за споделяне на лично творчество в по-тесен кръг, но скоро клубът се разпада. През лятото на 2015 г. Денис Олегов и Божидар Иванов решават да възстановят „Отвъд кориците“, като развият идеята.

От началото на 2016 г. „Отвъд кориците“ функционира в сегашния си вид. Всеки месец се провеждат срещи, в които се дискутира на тема, свързана с литературатата. Периодично се организират събития като поетични четения и срещи с автори. До септември 2016 г. събитията на клуба се провеждат в кафе-клуб „Влайкова“.

От септември 2016 г. по покана на Петър Чухов „Отвъд кориците“ премества дейността си в Столична библиотека, като участва в честванията по повод 88-мия рожден ден на библиотеката.

В началото на 2017 г. председател на клуба става Габриела Ахчийска (Енигма Лупус). Организирано е литературно четене по повод втория рожден ден на клуба с участието на Петър Чухов, Иван Русланов, Тео Буковски, Таня Николова, Анна Христова и др.

Същевременно продължават и литературните дискусии като в някои от тях гостуват писателят Михаил Митев и журналистът Анастасия Карнаух.

От септември 2017 г. „Отвъд кориците“ стартира своя платформа за литературно творчество, която има за цел да представя некомерсиална литература. През лятото на 2018 г. излиза и първата антология с автори от клуба „Отвъд кориците. Година първа“.

В началото на 2018 г. „Отвъд кориците“ празнува своя трети рожден ден, а малко след това председател става Георги Славов. През август 2018 г. протича и първото турне на „Отвъд кориците“ с четения в Панагюрище, Пловдив и Велико Търново. Паралелно с това е открит и YouTube канал, където стартира предаването „Литературна лейка“, целящо да продължи рубриката „Отвъд творчеството“, акценирайки върху произведенията на даден съвременен автор.

През януари 2019 г. е отпразнуван четвъртия рожден ден на „Отвъд кориците“ с участието на Любомир Кючуков, Дилян Георгиев – Светлоносеца, Михаил Митев, Петър Чухов, Георги Славов, Денис Олегов, Доротея Луканова, Валентин Попов и Първан Киров. Последните трима се присъединяват към вестника като редактори.

През лятото на 2019 г. е проведено съвместно четене с платформата Tetradkata.com в клуба на журналиста.

 

Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: