Марк Твен – бащата на американската литература

На 30.11.1835 година във Флорида се ражда Самюъл Лангхорн Клемънс или, както ще стане известен по-късно, Марк Твен.

Повечето, които прочетоха горното изречение, си представиха палми, плажове и екзотика, неизменима асоциация, когато чуем Флорида. В случая обаче става въпрос за селцето Флорида, в щата Мисури, чиито жители през 2000 година са … 9 души, а през 2010 вече никой не живее там. Самият той казва за родното си място, че е “почти невидимо селце”, а това наистина е така, защото е възникнало едва 4 години преди да се роди великият писател.
В първите години е имало всички възможности Флорида да се превърне във важна регионална точка, тъй като поселището е било разположено при сливането на трите разклонения на река Солт, т.е. мястото е било стратегическо и това кара Джон Клеменс – бащата на Марк Твен, заедно с други инвеститори да създадат компания за навигация, което се оказва неуспешно начинание и, когато писателят е на пет години семейството му се мести в Ханибал.

Съдбата му не е лесна, защото баща му умира, когато момчето е на дванадесет години, което налага да започне работа в местния Ханибал Джърнъл, собственост на брат му, а после като печатар в Ню Йорк, Филаделфия, Сейнт Луис и Синсинати… Става лоцман, защото по това време, професията е престижна, но това му носи тъга и печал до края на живота му, тъй като успява да убеди и брат си Хенри да стане лоцман. Хенри загива при експлозия на параход, а Самюъл се обвинява цял живот за смъртта на брат си.

А след това започват пътуванията му из Невада, Солт Лейк Сити, Скалистите планини, сребърните мини в Невада, започва работа във вестник “Територуъл Ентърпрайс”, където за първи път подписва хумористичен ръкопис с Марк Твен. Факт е, че друг писател преди него го ползва – и това е Исая Селърс. А откъде идва псевдонима? С възглас “Mark Twain” моряците по река Мисисипи предупреждават за опасно спадане на водите, което заплашва речното корабоплаване.

Марк Твен таи голяма любов към науката и успява да пропилее парите си, изкарани чрез писане, както и част от наследството на съпругата си, с рисковани инвестиции.

Но това, което е по-важно за нас, е неговото творчество, което остава в наследство на света. Уилям Фокнър го нарича “баща на американската литература”, а Ърнест Хемингуей казва, че
“цялата съвременна американска литература произхожда от една книга на Марк Твен, наречена “Хъкълбери Фин”.

Наистина, тези два романа, са най-обичаните произведения на Марк Твен от няколко поколения, а темата за робството, която е застъпена в тях, не е чужда на писателя. Затова започнах тази статия с преглед на живота му, тъй като от времето на своето детство в Ханибал и ежедневните летни ваканции в село Флорида, той черпи вдъхновение. И всъщност безсмъртния Том Сойер е олицетворение на Марк Твен, а Хъкълбери Фин на негово приятелче.

В днешно време Марк Твен е все още почитан и жив чрез творчеството. Най-вече, когато започва политиката на неконтрулируема толерантност, заела се да премахне всяка дума “негър” от литературните произведения. Сякаш това може да промени историята и фактът, че по онова време на афро-американците са им казвали негри.

Още по-популярни са неговите цитати, които, благодарение на социалните мрежи, циркулират постоянно, затова ще си позволя да споделя няколко любими:
“Адам е бил обикновен човек. Пожелал е ябълката не заради самата нея, а заради това, че е била забранена. Ако е била забранена змията, щеше да изяде нея.”
“Алкохолът може да ти навреди, само ако стъпиш бос върху чашата си.”
“Ако се кръстоса крал с проститутка, в резултат ще се получи точно онова, което съответства на английската представа за благородник.”
“Класиката е това, което на всеки му се иска да е прочел, но никой няма желание да чете.”
“Никога не съм допускал училищните занятия да пречат на образованието ми.”
“Тайният източник на хумора е не радостта, а тъгата.”
“Да имаш кураж не значи да не се страхуваш – това значи да те е страх и въпреки това да имаш волята да продължиш.”

Сигурен съм, че и вие, които четете тази статия, имате любими цитати от Марк Твен – споделете ги в коментар.

Кои са най-знаковите произведения на Марк Твен?

Разбира се, на първо място са вече споменатите “Приключенията на Том Сойер” и “Приключенията на Хъкълбери Фин”. В никакъв случай не пропускайте да прочетете (а след това да изгледате и филма) “Принцът и просякът”. А романът “Жана д’Арк” е последната му завършена творба, писана, когато е на 61 години. За него, самият писател казва: “От всичките ми книги най-любима ми е тази за Жана д’Арк, тя е най-добрата, сигурен съм.”. Особена ценна (поне за мен) е “Живот по Мисисипи” – не само пътепис, а литературна снимка на едно минало, на една романтика, на един начин на живот, поднесени с чувство за хумор, които са безвъзвратно изгубени.

А “Един янки в двора на крал Артур” беше първата книга, която като малък намерих в таткова библиотека – издание от началото на 20 век – абсолютна ценност.

“Глупаци в чужбина” е най-добрата книга, писана за пътешествия, според Smart books, и показва как читателя би видял Европа и изтока, ако погледне през своите собствени очи. 

Безспорно Марк Твен е един от най-великите писатели, чиито книги, могат да спомогнат да приучите децата си да четат, а самите вас да влюбят в писаното слово. И не само тези книги, чрез сюжета и действието си ни връщат в едни далечни за нас времена, те ни връщат и към нашето си минало, възраждайки спомени от годините, когато сме чели книгите на Марк Твен и сме фантазирали приключения.  

Валентин Попов

Реклама

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: