Нермин Делич: Българите пишат с оригинални метафори и много емоция

Нермин Делич е босненски поет, организатор на международния конкурс „Мили Дуели“. Автор е на 3 стихосбирки, издадени в Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватия и носител на много международни награди, включително от българския конкурс Мелнишки вечери на поезията. За поезията на Балканите и по света с Нермин разговаря Валентин Попов.

Разкажи ни малко повече за себе си?

Здравей, България! Влюбен съм във вашата страна! Има невероятен потенциал и нямам търпение да я посетя. Ще е неблагодарно да говоря за себе си, но все пак някои факти от биографията ми. .

Роден съм 1995 година, когато войната в Босна приключи, така че израстнах с някои фрагменти останали от нея. Да съм дете на най-талантливия футболист в нашата общност щеше да е хубаво, ако баща ми не си беше загубил десния крак във войната и останал инвалид. Така че беше трудно за цялото ни семейство да продължим напред, но го направихме. Винаги съм бил спокойно и добро дете. Завърших училище с отлични оценки и влязох да уча в Медицинския факултет на Университета в Сараево и сега работя по дипломната си работа. След няколко месеца официално ще бъда доктор.

А сега за работата ми в литературата. Започнах да пиша, когато бях на 4. Винаги съм обичал да играя с химикалки и тетрадки, така че вече като тийнеджър получих няколко награди от местни конкурси. На 14 години спечелих награда за публикуване в Белград и така през 2009 първата ми книга беше издадена. На 17 получих още една награда за публикуване, но този път в Нови Сад. Така излезе втората ми книга. И последно, когато бях на 18, по съвет на издател в Загреб, издадох своята трета книга. Мои публикации има в над 50 книги, спечелил съм няколко национални награди в балканските страни, наградата за мир на ЮНЕСКО в Япония, наградата Гений на година в моята родина и др. Работейки в поезията, привлякох вниманието на някои световноизвестни бизнес списания като американския „Форбс“, който прояви интерес и публикува огромна статия за мен и балканския поетичен конкурс „Сладки дуели“.

Как ти дойде идеята за този проект?

Откакто съм дете, проявявам умения на лидер. Просто изчаках да порасна, за да се заема сериозно със подобен проект. Една от причините да избера поезията са моите способности в този литературен жанр. Талантът ми бе открит и награден рано.  Практически реших да популяризирам обществото си с това, което умея да правя добре. Смятам, че всеки млад човек трява да иска да подобри и развие общество, в което живее.

Исках да намеря нещо, което нямахме, където авторите в едно общество, могат да функционират заедно. С популяризирането на социалната медия, много автори на всякаква възраст, започнаха да публикуват стихове в профилите си. И тъй като аз бях един от тях, ми дойде идеята да добавя състезателен дух в поезията, нещо за всички балкански автори. Състезателната част от конкурса е направена, за да е по-интересно за участниците и публиката. До моята 17 година, вече имах две международни награди и познати навсякъде в родината ми.
Реших да направя конкурса във Фейсбук – най-популярната социална мрежа и да поканя участниците да пратят своите поеми. На края събрах отбор от известни автори и ги определих за жури. Работехме неуморно и станахме близки приятели, въпреки че с някои от тях ни деляха хиляди километри. Сега всички сме едно голямо семейство. Както виждаш, нямах този „АХА“ момент. Дълго време „Сладки дуели“ беше мое желания. Порастнах и бях готов да следвам мечтите си.

След първия сезон на „Сладки дуели“, бя избран от американското посолство в Босна да прекарам месец в Сиатъл и Вашингтон по програмата „млад лидер“. Имах невероятната възможност да работя  със служителите на Барак Обама, да се срещна с техни автори и артисти. В тези практически работилници се доказах и развих като лидер и, когато се върнах започнах да подготвям втория сезон като постоянно мислех за съветите, които получих през този месец в Америка. Те ми помогнаха много с този конкурс, а освен това се научих да работя с различни нации.   

Надминахме всички очаквания. Но както и да е, искаме да развием и разрастен проекта, защото балканите са малки за поетичните ни духове. Ако всички на балканите влязат в „Сладки дуели“, защо да не може да се включи целия свят?  

Главното, моят талант за писане беше моя компас, който ме накара да мисля в тази посока. Като 14 годишен тийнеджър, спечелих второ място в поетичен конкурс в столицата на съседна Сърбия. Когато бях на 17, първата ми книга беше публикувана в Сърбия . Тогава моят издател каза: „От поезията като категория на литературната креативност, ние винаги очакваме ново качество на нещо, което наричаме душевен живот. Така ние не само разпознаваме младите поети, но ги подкрепяме и поставяме фокуса върху тях. Тази инвестиция ще си струва, ако говорим за дълъг период от време. Със сигурност, младите и талантливи поети са бъдещето на литературната вселена. Един от най-ярките диаманти в нашия културен регион е Нермин Делич“.
Прочитайки тези думи, бях изключително щастлив да бъда признат в съседна Сърбия, така както по-рано бях оценен в родината ми. Така че бях призван да направя нещо, което да направи връзките между нас по-добри и силни.
Една година по-късно публикувах втората си книга в столицата на Хърватска – друга съседна държава и бяха признати от публиката там. Ироничното е, че стиховете ми бяха посветени на живота в Босна и Херцаговина – моята родина.
Този международен характер на моите творби ме убеждава, че аз съм правилния човек за този проект.

Как избра името „Сладки дуели“?

В мига на осъзнаване на проекта, името ми хрумна – „Сладки дуели“ („Мили дуели“). Има „сладка“ част, защото споделяме добри и мелодични думи чрез най-посевместната реч на света – поезията, и „дуели“ – част от името, която определя състезателния характер на конкурса.  То е римувано на нашите балкански езици и е много закачливо. „Сладки дуели“ се отнася за дуел на красивите думи. Но кой ще е по-добър? Кой ще изпрати по-хубави думи към света? Нека разберем това!

Имаше ли някой приятел или сродна душа до себе си от началото на проекта, който да ти помогне или направи всичко сам?

Всички идеи и работа по организацията са ексклузивно мои. Единствената помощ, която получих е от членовете на журито, които пращат литература критика за поемите на авторите, участващи в „Сладки дуели“.

Какво е чувството, когато четеш толкова различни поеми от толкова много различни автори от най-различни страни?

Всеки един има своя чат. Като някой, който е прочел 15 000 стихотворения от повече от 2500 автора, мога да кажа, че вдъхновението е винаги едно и също: любов, родина и майка. Най-добрите поети са тези, които са най-тъжни и най-нещастни от живота. Те имат най-силното вдъхновение и вкарват много емоция в работата си.  

Можеш ли да ни кажеш колко поета от България участваха в конкурса последната година?

Миналата година участваха общо 545 автора от 29 държави. 9.9% от участниците бяха от България или точно 54. Това беше рекорд за най-много участници от България, но се надяваме тази година да удвоим тази бройка.

Намираш ли някакви специални различния, особености в поезията в зависимост от държавата, от която е участникът?

Босненците обичат да пишат за природните феномени и реките са техния любим обект. Българите, които учасваха, обикновено пишат наистина модерна поезия, с характерен стил за този век. Хърватите имат специфичен стил на писане и подреждане на думите в изречение. Поетите от Република Северна Македония пишат обикновени и истински любовни стихове с най-топли думи. Като българите, черногорците са известни с необичайните си и оригинални метафори. Сърбите имат много красив литературен език и отлични рими. Словенците пък са известни с кратките форми.

Словенци и хървати пишат подобно, от друга страна, черногорци и босненци са много подобни. Сърби и македонци имат сходни вдъхновения. Разбира се, нито едно от тези неща не е правило, но са налице доста сходства. Ние много се радваме на българските поети, защото имат силата да пишат с оригинални метафори и с много емоция.

Какво е най-важното да има начинаещ поет?

Талантът е водещото. Ако има талант, той ще бъде поет. Всичко друго е звезден прах, което може само да го направи приличен поет. Талантът в начинаещия автор може да бъде разпознат само от велик поет. Това е, което журито на „Сладки дуели“ прави. Най-главното проявление на таланта е способността да се използват необичайни метафори. Поема без метафора не е поема.

Какво мислиш за белия стих? Имаш ли наблюдение какво се харесва на публиката – традиционна, римувана поезия или свободен стил?

Стихотворението си е стихотворение без значение от стила, който е използван. Както и да е, аз обаче предпочитам белия стих, както и някои от членовете на журито. Но ние имаме и такива, които обожават римите. Римата е особен ценнна при сатиричните стихове. Така че се чувствайте свободни да участвате със стихове, в който стил сте най-добри!

Разкажи ни повече за „Сладки дуели“? Всеки ли може да кандидатства за участие, има ли някакви изисквания, къде могат авторите да изпратят заявка за участие?

Всеки може да се включи, без значение от възраст или националност. Българските автори могат да изпращат поеми на български и/ или английски език. Имаме експерт-преводач Анджела Турукало, която вече е направила преводи на около 50 поеми. Можете да намерите обявлението на конкурса на официалния сайт (www.milidueli.com), където има форма за кандидатстване. Целият текст е преведен на български, благодарение на теб, Валентин, за което много ти благодаря!  

Сега мога да споделя повече за „Сладки дуели“. „Сладки дуели“ е онлайн поетичен конкурс за балкански автори. Всъщност, първоначално беше планиран да е само за балкански автори, но в последните три сезона приех апликации от поети от цяла Европа, защото интересът към конкурса нарасна и аз искам максимално да го направя известен. „Сладки дуели“ е поетично състезание, базирано на онлайн публикуване на стухотворения и комуникацията е през социалните медии. По този начин ние промотираме четенето на поезия, коментирането на поезия и представянето на балкански артисти, както и възможности за срещи между тях.  

Запазил съм структурата на конкурса от 2012 година. Всяка година има определен период, в който участниците пращат своите поеми и биография. Няма специфични изисквания за участие. Единственото важно е да изпращате ваши неща. След този период, аз като организатор, проверявам всички кандидати (чета и оценявам поемите) и финално решавам кои от тях ще участват в състезанието.  

За първи път тази година, обявявам, че ще изберем национални победители в първите три рунда на конкурса и само най-добрите от държавите участнички ще отидат на полуфиналите и финалите (четвърти и пети рунд). Така че очаквам Евровизия на поезията още от началото!
Изборът ще зависи от журито и гласовете на читателите, получите чрез социалните мрежи.

През отминалите седем сезона победители са:

Сезон 1: Дияна Ухерек Стефанович (Сърбия) /Dijana Uherek Stevanović (Serbia)

Сезон 2: Енеа Хотич (Босна и Херцаговина) /Enea Hotić (Bosnia and Herzegovina)

Сезон  3: Анджела Турукало (Черна гора)/ Anđela Turukalo (Montenegro)

Сезон 4: Анте Йезрчидж (Хърватска)/ Ante Jezerčić (Croatia)

Сезон 5: Лела Зжажо (Германия)/ Lela Zjajo (Germany)

Сезон 6: Стефан Лазаревич (Сърбия) и Ирина Фингерова (Украйна)/ Stefan Lazarević (Serbia) and Iryna Fingerova (Ukraine)

Сезон 7: Никола Исмаил (Сърбия)/ Nikola Ismail (Serbia)

Ние вече публикувахме една кумулативна стихосбирка от 72 автора от 16 държави, най-много от балканите. Премиерата на книгата беше през 2014 година в моя роден град Яйце (Jajce), град-домакин на „Сладки дуели“. Там събирам поети в продължание на два дни, за да им покажа своя роден град и да създадат приятелства с други поети, участници в конкурса.

Би ли ни казал кои са твоите любими поети, както и автори, които си срещнал в конкурса и са ти допаднали особено много (без значение дали са победители или не)?

Предпочитам да чета балкански автори и най-добрият поет за мен е Менсур Чатич/ Mensur Ćatić, босненски поет. В световен мащаб мога да отлича Чарлз Буковски и младата Рупи Каур, която е много интересен. Попадна ми и една антология с полска поезия, където открих страхотни автори. Надявам се, че ще имаме участници и от тази страна. А моите любими автори от „Сладки дуели“ …, страхувам се да не изпусна някой, защото имам доста фаворити от тях. Прости ми…смятам, че нашият край е най-талантливият на Европа що се касае до литературата. Вярвам ,че някой балкански автор ще получи Нобелова награда за литература в най-скоро време.

Какво ще пожелаеш на българските читатели и автори?

Скъпи българи, вие имате велики поети и горещи сърца! Добре дошли в Босна и Херцаговина! Добре дошли в „Сладки дуели“! Не забравяйте да изпратите своите данни за участие в „Сладки дуели 2020“! Откакто спечелих първо място в Мелник Поетични вечери в град Мелник, се каня да гостувам в Мелник и София, което ще стане скоро. Насърчавам литературните клубове, асоциации, обединения в България да се свържат с мен, за да си съдействаме и помагаме. Благодаря на всички!

 

Коментарите са изключени.

Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: